Goiania

Nem tudom mi van velem, de egyszerűen nem találok kontentet. Vagyis van egy csomó minden, de nem tartom elég jónak a blogra. Ilyen tipikus mindent leugatok szakaszomban, nem is egyszerű egy blogra valamit rakni. Szori miatta, rajta vagyok. Időm lesz a napokban (hallelujah!), majd nekidőlök egy kicsit a netnek.

Épp olvasok egy Csernobil katasztrófájáról szóló könyvet. Imádom a témát, nagyon remélem egyszer eljutok oda. Merthogy lehet oda menni csoportosan, vezetővel, stb… (Tudom, mások meg mondjuk Egyiptomba akarnak eljutni, csak én vagyok ilyen állat)
Katasztrófaturizmus FTW!
Ennek kapcsán találtam egy másik nukleáris balesetet. Goiania-ban történt. Mintha valami pc játék történetét olvasnám…

A goiâniai baleset 1987. szeptember 13-án történt Brazíliában. Goiânia város egy elhagyott kórházában hulladékgyűjtésből élő hajléktalanok ellopták egy orvosi berendezés radioaktív forrását, majd hosszas kínlódás után szétszedték, és sokszorosan továbbadták a közösségben. Az eredetileg sugárkezelésre szánt berendezés sugárforrása egy billiárdgolyó méretű gömb volt, mely sugárzó anyagként cézium-137-es izotópot tartalmazott. A gömb gamma-sugárzást és sötétkék fényt bocsátott ki. A fény sok embert vonzott, akik meg akarták csodálni a különös tüneményt, sőt, a radioaktív porból a saját testükre is kentek. A „hulladékot” felvásárló fémkereskedő karikagyűrűt akart csináltatni a szépen ragyogó fémből.
Végül 4-en belehaltak az elszenvedett sugárfertőzésbe, és további 249-en súlyos károsodásokat szenvedtek. Az áldozatok számát tekintve a csernobili atomkatasztrófa után ez volt talán a világ második legsúlyosabb nukleáris balesete.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s